Over Sancan

Joan Handels en Toine Martens vormen niet alleen een muzikaal duo fluit/piano. Zij zijn ook een koppel in het dagelijks leven en vormen samen met hun twee kinderen een gezin. Hun geschiedenis begint lang geleden in de jaren tachtig in Zuid Limburg. Toine Martens studeerde zowel hoofdvak piano als hoorn aan het conservatorium in Maastricht. Beiden worden gevraagd om blaasorkesten te komen versterken en het is in deze omgeving waar zij elkaar leren kennen en waar hun relatie zijn oorsprong vindt. Meteen vanaf het begin blijkt dat zij enorm veel plezier beleven aan het samen musiceren. Hun succes blijkt uit de vele aanvragen die zij krijgen om zich te presenteren als duo.

Op haar 18e verhuist Joan naar Amsterdam om aan het Sweelinck Conservatorium te gaan studeren waar zij in 1994 haar diploma uitvoerend musicus behaalde. Toine werkt op dat moment als hoornist (sinds 1990) in Berlijn, aanvankelijk bij de Berliner Symphoniker en later bij het Rundfunk Symphonie orchester. Joan verhuist naar Berlijn om daar met behulp van een VSB beurs verder te studeren bij Karl Heinz Zöller, destijds solofluitist bij de Berliner Philharmoniker. Als remplaçant werkt Joan bij verschillende orkesten en kamermuziek ensembles. Even neemt het duo een pauze vanwege de drukte die beiden ervaren op andere muzikale werkgebieden.

Sinds 1999 wonen zij weer in Nederland. Toine is werkzaam als hoornist bij het Radio Filharmonisch orkest, en Joan maakt deel uit van Het Nederlands Fluitkwartet en  Flute Octet Blow up! Zij werkte regelmatig mee aan kinderconcerten met o.a. Frank Groothof en Edwin Rutten en is tegenwoordig regelmatig te horen bij uiteenlopende orkesten en ensembles.
Naast al deze muzikale activiteiten lukt het Joan en Toine weer tijd te vinden om als Het Sancan Duo te werken aan oud en nieuw repertoire en voor u mooie programma’s te verzorgen.